La sostenibilitat es confirma com a principal motor de desenvolupament i innovació d'aquest sector
El creixement de la indústria de la piscina a Espanya s’estabilitza al voltant del 5% el 2022
El sector de la piscina i el wellness estabilitza el seu creixement i tanca el 2022 amb un increment de facturació del 5,2% segons les dades del darrer Baròmetre Sectorial presentat per la Patronal del Sector de la Piscina a Espanya (ASOFAP) durant el IV Fòrum Piscina & Wellness, celebrat els passats dies 1 i 2 de desembre. En aquest esdeveniment, que va reunir més de 450 professionals a la seu del COAM a Madrid, es van donar a conèixer les novetats en productes i solucions de 20 empreses líders i es van debatre temes vinculats amb la millora de la sostenibilitat i eficiència de les instal·lacions aquàtiques.
Durant la segona meitat d’aquest any, la majoria de les empreses del sector han registrat un augment de la facturació del 10%, cosa que ha afavorit l’estabilització de la taxa de creixement anual, que se situa en un 5,24%. Aquestes dades ratifiquen la fortalesa del sector juntament amb la seva rellevància a l’economia espanyola, i revelen la seva gradual tornada a la normalitat després de l’extraordinari creixement del 2021, impulsat sobretot pel ‘boom’ de la nova construcció de piscines d’ús familiar que va tenir lloc durant la pandèmia.
El 54,8% de les empreses del sector declara la seva satisfacció per la bona marxa del negoci, que ha millorat respecte al primer semestre del 2022. La construcció de les noves instal·lacions ha contribuït en un 37% a aquests resultats, seguida pel manteniment (35,8%) i la rehabilitació (27%) del parc de piscines existent, destacant com a equips més sol·licitats pel client els d’electròlisi salina, seguits pels robots netejafons, cobertes, il·luminació led i sistemes de dosificació i control.
En aquest sentit, les principals tendències de la demanda apunten clarament a més preocupació per la sostenibilitat en tota la cadena de valor del producte piscina, sobretot pel que fa a l’eficiència energètica. Així mateix, l’aplicació dels sistemes intel·ligents d’estalvi d’aigua, bombes més eficaces o el control dels residus són requisits imprescindibles tant a la nova construcció com a la rehabilitació. A aquestes necessitats se n’hi sumen altres relacionades amb l’estètica, l’alta qualitat dels materials, així com els sistemes ‘smart’ digitalitzats que faciliten el manteniment de la piscina.
Els professionals del sector, per part seva, manifesten menys confiança en el futur que fa un any. Les seves inquietuds principals es deuen a la situació global de l’economia, l’augment dels preus i la precària disponibilitat dels materials, així com la manca de personal qualificat.
Sostenibilitat i professionalització, entre els reptes principals
Durant les taules rodones celebrades al Fòrum Piscina & Wellness es van debatre precisament els temes més rellevants de l’actualitat del mercat. Entre altres conclusions, els experts van destacar la importància de millorar la col·laboració entre arquitecte, promotor i constructor de piscines, com una de les bases per assolir la màxima sostenibilitat de les instal·lacions aquàtiques en tots els processos, optimitzant l’eficiència energètica i potenciant el consum raonable dels recursos. D’altra banda, s’ha posat de manifest la necessitat urgent d’una formació professional més contextualitzada amb les necessitats sectorials i d’acord amb el nivell d’exigència d’aquesta indústria.
Paral·lelament, les marques capdavanteres del sector com Acepool, Actionpark Waterscapes, Baeza, Basecrete, BWT, Fluidra, Gresmanc, Hayward, Iber Coverpool, Iberspa, Mariner, Oxidine, Laghetto, Productos QP, Prominent, PS Pool, Quicesa, Renolit, Rosa Gres i SCP han presentat durant els dies del Fòrum les seves novetats principals, participant a més en nombroses reunions de negoci B2B.
Èxit de convocatòria
La quarta edició del Fòrum Piscina & Wellness, organitzat per Fira de Barcelona i ASOFAP, ha reunit a la seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Madrid, COAM, més de 450 professionals entre fabricants, distribuïdors, instal·ladors de productes de piscina, a més de arquitectes, enginyers, dissenyadors, constructors, gestors de piscines públiques i instal·lacions esportives, d’establiments hotelers i càmpings, dissenyadors de parcs aquàtics, professionals de centres wellness i spa o de gimnasos, entre altres perfils. Els assistents han pogut participar a 16 sessions entre presentacions de productes innovadors i taules rodones amb diferents experts, moderades pel director d’Asofap, Agustí Ferrer.
El director del saló Piscina & Wellness Barcelona, Ángel Celorrio, celebra l’èxit de convocatòria del Fòrum, que tornava a la presencialitat després de la darrera edició digital el 2020 a causa de la pandèmia: “Estem molt satisfets amb l’acollida en aquesta edició de la que cal destacar l’alt perfil professional dels assistents, i la qualitat i quantitat de reunions de negoci generades al Fòrum que es ratifica, així, com una de les trobades clau per a la dinamització comercial del sector en els anys alterns a la celebració del Saló Piscina & Wellness de Fira de Barcelona”. I afegeix “de fet, la zona expositiva en aquesta edició ha registrat ‘sold out’, motiu pel qual pensem ampliar-la en el futur”.
Premis a les millors piscines d´Espanya
El Fòrum també ha estat el marc del lliurament dels Premis a les Millors Piscines i Instal·lacions Aquàtiques d’Espanya 2022, els guardons més prestigiosos a nivell nacional del sector organitzats per ASOFAP, que han reconegut 21 guanyadors en 7 categories.
Fira de Barcelona i ASOFAP tornaran a reunir a Piscina & Wellness Barcelona, el saló líder a Espanya i el de més internacionalitat del calendari firal europeu del sector, l’oferta de tota la cadena de valor del producte piscina per a ús residencial i públic, a més de instal·lacions, equipament i accessoris relacionats amb el wellness, spa, el fitness i la decoració d’exteriors entre el 27 i 30 de novembre de 2023, al recinte de Gran Via.
Barcelona, desembre de 2022
Imatges del Fòrum aquí
Mª Gloria Dilluvio / María Dolores Herranz
Tel. 93 233 21 72 – 25 41
gdilluvio@firabarcelona.com / mdherranz@firabarcelona.com