Tancar
21/11/2023

Eloi Planes: “El nostre sector té el gran repte de visibilitzar la contribució social i mediambiental de les piscines”

Dilluns arrenca Piscina & Wellness Barcelona, ​​l’esdeveniment més internacional del calendari firal del sector que, del 27 al 30 de novembre, reunirà més de 360 ​​empreses de 30 països al recinte de Gran Via. En aquesta edició, el saló organitzat per Fira de Barcelona presentarà les darreres solucions i tecnologies per aconseguir piscines més eficients amb mínim consum d’aigua, energia i productes químics. Unes piscines que es reivindiquen com a infraestructures clau per a la transformació social i mediambiental. Parlem amb el president del saló i president executiu de Fluidra, Eloi Planes, sobre la fira d’aquest any i el context en què té lloc.

Estem a punt d’inaugurar una de les edicions més participatives de Piscina & Wellness Barcelona, ​​quines són les grans xifres d’aquest esdeveniment?

Aquest any Piscina & Wellness Barcelona està batent tots els objectius que ens marquem i serà, sens dubte, una de les millors edicions dels darrers deu anys. Tindrem més expositors, més espai i una presència internacional rècord. Hi participaran més de 360 ​​empreses amb estand, ocuparem 40.000m2 bruts de superfície al recinte firal de Gran Via. També hem incrementat la presència de firmes internacionals, que ja suposa el 68% de l’oferta comercial total. Som, per tant, l’esdeveniment més internacional del calendari firal del sector que demostra l’interès que desperta a l’exterior el mercat espanyol de la piscina i l’eficàcia del nostre esdeveniment com a connector amb mercats llatinoamericans i l’àrea mediterrània per proximitat idiomàtica i geogràfica . Pel que fa al nombre de visitants, preveiem superar els 13.000 assistents.

Quines tendències marcaran la fira aquest any?

La sostenibilitat serà la gran protagonista d’aquesta edició. És el vector principal d’innovació del sector. Les empreses fabricants d’equipaments, accessoris i productes per al manteniment de la piscina aposten clarament per solucions que tinguin menys impacte ambiental a l’entorn i que siguin eficients en l’ús de recursos com l’aigua, l’energia o els productes químics. En aquest sentit, la digitalització i la connectivitat de la piscina seran els grans aliats per aconseguir-ho. A curt termini, creixerà el parc de piscines intel·ligents i connectades, ja que les noves tecnologies permeten controlar en remot la filtració, la neteja, el bombament, la qualitat de l’aigua i altres paràmetres, millorant així mateix l’experiència de l’usuari final.

Com definiria el moment que viu el sector de la piscina?

Amb moltes oportunitats i recorregut per davant. El negoci del sector de la piscina i el wellness, especialment a l’àmbit residencial, va viure un fort repunt en els anys de pandèmia. Passada la crisi sanitària, el mercat n’ha normalitzat el creixement i, al nostre país es preveu un augment de la facturació del 3% per a aquest any, segons Asofap. Durant el 2023 estem veient que el segment de piscina pública recupera el dinamisme gràcies a l’impuls del turisme. Són moltes les instal·lacions esportives i allotjaments turístics que estan augmentant les inversions per renovar i equipar tecnològicament les piscines i els espais wellness dels seus establiments. D’altra banda, a l’àmbit residencial es demanen productes de més valor afegit que faciliten el manteniment de la piscina, millorant la sostenibilitat i l’experiència de l’usuari. Els propietaris de piscines cada cop estan més disposats a incorporar equipaments que contribueixin a reduir el consum d’aigua i energia.

Aquest any la situació climatològica amb temperatures en augment i una prolongada sequera han posat la piscina al punt de mira quant al consum d’aigua. Quina és la seva opinió sobre això?

Cal posar en context el que suposen les piscines en el consum d’aigua, ja que creiem que potser la percepció que existeix no s’ajusta a la realitat. Segons les dades d’Asofap, l’aigua de les piscines representa només el 0,11% de l’aigua del país i l’1,4% de l’aigua consumida, per això és una part molt residual, cosa que no impedeix continuar treballant per continuar optimitzant al màxim aquest recurs. Les empreses del sector hem demostrat en els darrers anys el nostre compromís amb l’ús eficient dels recursos desenvolupant productes i recomanant bones pràctiques per a la piscina, cosa que ha permès que se’n minimitzi l’aportació d’aigua i consum energètic. Per nosaltres, la sostenibilitat i l’ús apropiat dels recursos naturals són de vital importància. A més, col·laborem amb les administracions per traslladar la nostra experiència al sector de l’aigua i la innovació per desenvolupar les solucions més sostenibles per al consumidor i el medi ambient.

Què caldria fer per canviar aquesta impressió?

En el context actual i per avançar-se als episodis que puguem viure en el futur, el paper de l’Administració és clau, ja que hauria d’abordar de manera general la regulació dels usos de l’aigua, incloent-hi les piscines. En aquest sentit, com s’està fent amb l’eficiència energètica, la promoció i l’incentiu de la introducció de tecnologies que afavoreixin l’estalvi de l’aigua en tots els àmbits de consum serà essencial. Si parlem concretament de piscines, el nostre sector fa anys que innova en aquest sentit i ofereix múltiples solucions per minimitzar el consum d’aigua de les instal·lacions aquàtiques, ja que es pot reduir fins a un 90%. La tecnologia i la innovació del sector està enfocada a fer que les piscines siguin més sostenibles i eficients. Això es veurà clarament a Piscina & Wellness Barcelona.

Crec que una regulació d’acord amb les necessitats de les piscines no només propiciarà un creixement més gran en els àmbits de la digitalització i connectivitat dels productes i del propi sector, sinó que també contribuirà a promoure un creixement estructural que permeti reduir l’impacte mediambiental i millorar la sostenibilitat. En aquest sentit, és destacable com els consumidors (propietaris i operadors) busquen cada cop més reduir-ne l’impacte en el medi ambient sense deixar de gaudir de tots els avantatges d’una experiència de bany d’alt nivell.

Tornant al saló, el wellness és una especialitat que edició rere edició guanya presència

Sens dubte, és un segment amb enorme potencial i està en plena expansió i això es reflecteix en l’oferta comercial del saló i en una àrea on recrearem un centre Wellness en funcionament. El benestar no és un luxe, és una necessitat per a totes les persones i, precisament, lús terapèutic i la connexió amb laigua és una font de benestar. Són innombrables els seus beneficis per a la salut i per sentir-se bé físicament i emocionalment. Cada cop més establiments hotelers, davant l’augment de la demanda, incorporen spas, saunes i circuits Wellness com a element de diferenciació i creació de noves experiències per als seus clients. També a l’àmbit residencial, augmenta la instal·lació a cases de spas exteriors, saunes o banys de vapor o les piscines s’equipen amb elements Wellness com hidromassatges, cascades i raigs d’aigua.

Des de l’edició del 2021, Piscina & Wellness Barcelona aporta una perspectiva disruptiva per entendre les piscines com a eina eficaç a l’abast de sectors, governs, administracions i entitats per crear espais de benestar, salut i relació comunitària. Quina mirada proposen aquest any?

Enguany el saló acollirà la primera edició de Pool Horizons Summit. Una iniciativa promoguda pels líders mundials del sector que té com a objectiu impulsar el debat sobre el paper de les piscines i la seva contribució a resoldre reptes socials i mediambientals a escala global. Durant aquesta cimera donarem veu a diversos projectes de transformació social on la piscina és la gran protagonista que esperem que puguin servir d’inspiració per a futures iniciatives al nostre sector.

Ens pot avançar quin tipus d’iniciatives es podran conèixer a la Pool Horizons Summit?

Podrem conèixer el projecte +POOL, una piscina flotant amb forma de creu que permetrà als habitants de Nova York banyar-se al riu Hudson. El concepte es basa que les parets de la instal·lació filtren naturalment l’aigua, ajudant a millorar la qualitat i la neteja de l’aigua del riu. Un altre exemple seria la iniciativa Nager à Paris: un pla sense precedents per modernitzar el parc de piscines públiques de la capital francesa acompanyat de mesures amb impacte social. També tindrem l’oportunitat de conèixer el projecte sud-africà de contenidors transformats en centres de natació portàtils per ensenyar a nedar la població

Què més veurem a Piscina & Wellness Barcelona 2023?

Com a complement a l’exposició comercial, hi ha diverses àrees d’activitats com la Innovation Zone amb una galeria de novetats amb els productes més destacats, així com l’exposició dels finalistes i guanyadors dels Premis Piscina & Wellness Barcelona, ​​Premis Wellness Experience i Concurs d’estudiants d’arquitectura. També comptarem amb el Wellness Experience, un centre de benestar per veure en funcionament els equips i que estrena una experiència immersiva de realitat virtual per conèixer l’evolució del wellness; i l’Outdoor Living Experience, una àrea que creix per demostrar la connexió del món de la piscina amb la decoració d’espais exteriors i que acollirà diferents jornades.

Barcelona, novembre de 2023